Land: Hellas
Region: Attiki
Savatiano fra Attiki
Domaine Papagiannakos ligger i Attiki, like utenfor Athen og ble etablert i 1919. Attiki er et gammelt, historisk vindistrikt med spor av vinmaking tilbake til 400 år f.Kr. og man vet at vin var en viktig del av handelen og det kulturelle livet i Athen allerede fra Antikken.
Domaine Papagiannakos drives i dag av 4. generasjon, som sammen med far Vassilis Papagiannakos har tatt vinhuset i en mer moderne retning samtidig som de fortsetter familiens dedikasjon til både å utvikle og ta vare på regionens mest kjente stedegne drue, savatiano. Det nåværende vineriet ble ferdig i 2007 og er laget etter bioklimatiske prinsipper, som det første vineriet i Hellas. Bygget og fasilitetene er utformet arkitektonisk smart hvilket reduserer energiforbruket med 30%.
Gamle bush vines med en gjennomsnittlig alder på 70 år, lavt utbytte og vektlegging av terroir er de viktigste suksessfaktorene til Papagiannakos. Savatiano trives i denne varme og tørre regionen med sine dype røtter som søker vann og næringsstoffer opptil 20 meter ned i jorden. Vinmarkene drar stor nytte av nærheten til havet og fjellene samt den kjølige brisen området er kjent for. Druen kan potensielt gi store volumer og er en kjent arbeidshest blant annet som hoveddruen i Retsina, men med heftig beskjæring av plantene og lite inngripen i vinifiseringen viser savatiano seg her fra en helt annen side.
Papagiannakos viner av savatiano er friske og elegante viner. De har fin struktur og et godt lagringspotensiale og viser den store bredden i viner av Hellas sine stedegne druer.